piątek, 15 maja 2020

DOBRA DIETA TO PODSTAWA

W ostatnim czasie zauważyłam, że zarówno ja, jak i moje dzieci staliśmy się bardziej nerwowi, nękają nas zmiany nastrojów, gorzej śpimy. Posiłki które spożywamy są zbilansowane, zawierają warzywa i owoce. Lubimy ryby, kasze, jemy sałatki i surówki... Zaczęłam zastanawiać się, co się dzieje? Przecież nie musimy rano wcześnie wstawać i jechać do pracy, do szkoły, chodzimy na spacery, spędzamy czas w ogrodzie... Przeczytałam kilka artykułów i już wiem, że brakuje nam niektórych witamin i minerałów. W obecnym trybie życia tzn. podczas spędzania większej części dnia przed komputerem czy z telefonem, dieta i spożywanie witamin w pokarmach może nie być wystarczające. Dodatkowo zapominany, że przecież mimo pozornego spokoju, przeżywamy notoryczny stres. Boimy się o swoje zdrowie, zdrowie bliskich, pilnujemy terminów, zadań, dlatego też gorzej śpimy. Już nie wspomnę o tym, że w ostatnich dniach słońca jak na lekarstwo, a i pora roku, wiosna, jest czasem odbudowy naszego organizmu po zimie. Już niedługo pojawią się nowalijki, których regularne spożywanie ureguluje nasze zapotrzebowanie na makro i mikroelementy, jednak do tego czasu warto wziąć suplementy.
Najważniejsze witaminy i minerały:
  • WAPŃ - jest składnikiem budulcowym naszych zębów i kości, dlatego jest bardzo ważny w diecie dzieci i osób starszych. Wapń pomaga również we właściwy funkcjonowaniu mięśni, wspiera pracę enzymów trawiennych oraz utrzymuje prawidłowe przekaźnictwo nerwowe. Głównym źródłem wapnia w diecie jest nabiał: maślanki, jogurty, kefiry, sery, mleko, twarożek.

  • KWASY OMEGA 3-6 - składniki te uznawane są za czynniki przeciwrakowe, rozprzestrzeniania się raka w organizmie, wpływają także prawidłowo na pracę naszego mózgu. Głównym źródłem kwasów omega 3 i 6 jest jedzenie orzechów, nasion chia, łososia, mięso z kurczaka oraz jaja.

  • WITAMINY - są potrzebne organizmowi do prawidłowego przebiegu procesu przemiany materii. Ważne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu są: Witamina C - wpływa na odporność organizmu, zarówno jej niedobór jak i nadmiar jest niekorzystny dla organizmu. Witaminę C znajdziemy głównie w owocach dzikiej róży, natce pietruszki, czarnej porzeczce, chrzanie oraz papryce czerwonej. Witaminy z grupy B odgrywają ważną rolę w metabolizmie komórkowym: Witamina B1 wpływa na prawidłowy rozwój włosów, skóry, mięśni i mózgu. Jej duże ilości znajdziemy w arbuzach, wieprzowinie oraz mleku sojowym.  Witamina B2 dostarcza głównie organizmowi energii. Duże ilości posiadają wątroba, produkty pełnoziarniste, jogurty i ser. Witamina B5 pomaga organizmowi przetwarzać składniki pokarmowe w energię. Dostarczają nam jej brokuły, pomidory, produkty pełnoziarniste, awokado oraz grzyby. Witamina B6 redukuje ryzyko chorób serca. Jedzmy zatem ryby, produkty strączkowe, tofu, soję, banany. Witamina B7 (biotyna) reguluje poziom cukru we krwi, jest potrzebna także dla prawidłowego wyglądu skóry, włosów oraz dla zdrowych kości. Znajdziemy ją w pełnych ziarnach zbóż, żółtku jajka, soi oraz rybach. Witamina B9 (kwas foliowy) jest niezbędna w procesie krwiotwórczym organizmu. Duże ilości zawierają głównie warzywa liściaste np. szpinak, jarmuż, nać pietruszki, sałata, ale także brokuły, pełne ziarna zbóż oraz wątroba. Witamina PP (niacyna) wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Największe ilości witaminy PP znajdziemy w drożdżach, otrębach pszennych, orzeszkach ziemnych oraz grzybach. Witamina A uczestniczy w procesie prawidłowego widzenia oraz wpływa na prawidłowy stan skóry. Wzmacnia także odporność. Najwięcej witaminy A znajduje się w warzywach i owocach o barwie  czerwonej, pomarańczowej oraz zielonej (czerwona papryka, czarna porzeczka, suszone morele, marchewka, brokuły, koperek). Witamina D jest niezbędna w prawidłowej budowie układu kostnego, wpływa również na układ nerwowy i skurcze mięśni, w tym serca. Naturalnym źródłem witaminy D jest tran rybi, wątroba oraz żółtko jaja. Witamina E to antyoksydant, czyli chroni komórki przed niszczeniem. Duże ilości znajdziemy w olejach roślinnych (oliwa z oliwek, słonecznikowy), w orzechach oraz ziarnach zbóż. Witamina K jest odpowiedzialna za krzepliwość krwi. Dostarczamy ją organizmowi, gdy zjadamy warzywa liściaste, pomidory czy wątróbkę. Witamina P  zmniejsza ryzyko chorób serca. Można ją znaleźć głownie w ziołach.
  • MAGNEZ w organizmie m.in. dostarcza energii, uspokaja, poprawia koncentrację, buduje kości i mięśnie, poprawia myślenie i pamięć, wzmacnia układ odpornościowy. Podstawowym źródłem magnezu są kasze, warzywa strączkowe, orzechy, owoce morza oraz czekolada z minimum 70% zawartością kakao, groszek, szpinak oraz ryby i żółty ser.

Więcej informacji i podpowiedzi znajdziemy na stronach:
 https://zywienie.abczdrowie.pl/witaminy
 https://portal.abczdrowie.pl/dieta-bogata-w-witaminy

MNIE I MOJEJ RODZINIE POMOGŁO:)